
Voor wie
Deze training is geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, met of zonder klachten of problemen is welkom en kan ervan profiteren.
Bijvoorbeeld:
- Je bent nieuwsgierig naar wat mindfulness jou kan brengen in je leven
- Je wilt bewuster leven, meer genieten van het leven
- Je zorgt goed voor anderen, maar vergeet hierbij jezelf
- Je legt de lat hoog voor jezelf / je bent perfectionistisch
- Je voelt je soms geleefd
- Je slaapt niet makkelijk in en/of door
- Je hebt een kort lontje
- Je piekert
- Je ervaart (werk)stress of spanning
- Je ervaart lichamelijke klachten, die voortkomen uit onrust, spanning of stress
- Je hebt vaak het gevoel dat je er niet echt ‘bij’ bent omdat je in gedachten verzonken bent
Programma
In de mindfulnesstraining leer je door te doen. Het is een praktische training voor het ontwikkelen van je aandacht als vaardigheid. Hij bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur, plus een oefendag. Mindfulness is een echte training: je ontwikkelt de vaardigheid door herhaling. Dit houdt in dat naast de bijeenkomsten het van groot belang is om dagelijks tijd vrij te maken om ook thuis te oefenen.
De training duurt 8 weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een oefenperiode van deze lengte lang genoeg is voor blijvende effecten.
Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende aandachtsoefeningen gedaan en er komen op een praktische manier theoretische aspecten aan bod.
Ook is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Door heel precies naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid verscherpt en kunnen er inzichten ontstaan.
De oefeningen bestaan uit meditatie en bewegen met aandacht. Bij een meditatie kun je denken aan een oefening waarbij je stil zit of ligt en je aandacht richt op één object, zoals je ademhaling of je lichaam. Bij bewegen met aandacht kun je denken aan eenvoudige oefeningen om je aandacht te richten op wat je ervaart tijdens het bewegen.
De oefeningen worden vaak nabesproken. Dit is van belang, omdat je door stil te staan bij wat prettig verloopt en daar waar je obstakels ervaart, je inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat. Vanuit inzicht in je eigen denk- en reactiepatronen kun je nieuwe manieren leren om om te gaan met oude patronen die je soms in de weg zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je manier van omgaan met piekeren, emotionele last en stress.
Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema, zoals: leven op de automatische piloot, grenzen leren kennen, stress en stressreacties bewust beantwoorden. In de training sta je ook stil bij hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, ook na afloop.
Achtergrond van de training
De afkorting MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft deze training ontwikkeld, door een combinatie te maken met de meditatie uit het Oosten en de psychologische inzichten van het Westen. Hij heeft dit samengebracht in een 8 weekse training, die nu al meer dan 35 jaar bestaat en door vele wetenschappelijke onderzoeken bewezen effectief is gebleken. Voor één van de meer leesbare artikelen, in het Nederlands, verwijs ik je naar het onderdeel over wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek laat zien dat mindfulnesstraining zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook verandert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert.
‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,’ Jon Kabat-Zinn.