Voor wie

Deze training is geschikt voor alle ouders die wel eens opvoedstress of problemen ervaren.
Bijvoorbeeld:
- Je zou wel wat meer (bewust) van je kinderen willen genieten
- Je voelt je soms geleefd
- Je zorgt goed voor je kinderen, maar vergeet hierbij jezelf
- Je maakt je zorgen om je kind(eren)
- Je vindt het moeilijk om je kind(eren) los te laten
- Je slaapt niet makkelijk in en/of of door
- Je schiet soms uit je slof naar je kinderen, je zegt of doet dingen waarvan je later denkt ‘dat had ik liever niet gezegd/gedaan’
Programma
Net als de basistraining bestaat het programma uit 8 bijeenkomsten. Deze training spitst zich toe op het opvoeden, waarbij ook een aantal specifieke opvoedthema’s aan bod komen:
- Hoe je met meer bewuste aandacht aanwezig kan zijn in de opvoeding van je kinderen
- Hoe je om kan gaan met je eigen emoties zoals boosheid, schuldgevoel, verdriet of onmacht
- Hoe je je kinderen kan ondersteunen in het omgaan met emoties en gevoelens
- Mindfulnessoefeningen om thuis zelf en samen met je kinderen te doen
Achtergrond van de training
De training Mindful Opvoeden, ook wel genoemd Mindful Ouderschap, is ontwikkeld bij UvA minds, het behandelcentrum voor ouder en kind van de Universiteit van Amsterdam. Mindful Opvoeden is een methode om stress in de opvoeding en automatische ouderlijke reactiepatronen te herkennen, begrijpen en verminderen (waar gewenst). Uit onderzoek blijkt dat Mindful Opvoeden de kwaliteit van de opvoeding en de interactie tussen ouders en kinderen verbetert. Bij kinderen en ouders met gedragsproblemen of psychopathologie is opvoeden vaak extra stressvol. Het volgen van de training Mindful Opvoeden zorgt ervoor dat je op een andere manier met opvoedstress om kunt gaan, waardoor je het ook anders, als minder stressvol, kunt ervaren.
GGD Twente
Regelmatig mag ik deze training ook aanbieden vanuit de GGD Twente (Loes). Dit is in principe dezelfde training, maar hij wordt in 7 weken aangeboden. Ook mag ik de training regelmatig online aanbieden, waardoor bijvoorbeeld ook alleenstaande ouders of ouders die om een andere reden niet naar een locatie kunnen komen, toch kunnen deelnemen.