Mindful Zwanger & Bevallen

Voor wie
September 2020; 36 weken zwanger

Voor zwangere vrouwen, met of zonder spanningen of stress rondom de zwangerschap en bevalling.
Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een eerdere nare ervaring gehad rondom zwangerschap en/of bevallen en wilt het deze keer anders ervaren
  • Je wilt bewust en meer ontspannen zwanger zijn
  • Je wilt je bevalling vol vertrouwen tegemoet zien
  • Je wilt in je kracht staan voor de bevalling zoals jij dat zelf wilt mét je eigen waarden en wensen
  • Je wilt ook na je bevalling profijt hebben van de training

De training is namelijk ook het startpunt voor het Mindful moederschap!

Programma

Ook deze training bestaat uit 8 bijeenkomsten, waarvan 7 voor en 1 na je bevalling. Met de training Mindful Zwanger & Bevallen leer je je open stellen voor het hele spectrum van zwanger zijn. Via (thuis)oefeningen en kennisoverdracht leer je vertrouwen op je eigen kracht, omgaan met pijn, ongemak, angst en stress, het ‘Nu’ te vieren, je automatische piloot te herkennen (inclusief je negatieve gedachten) en jezelf te waarderen. Daarnaast ga je mindful luisteren en praten, leer je over de evolutie van onze hersenen, herken je jouw gevaar-, jaag- en zorgsysteem, kom je meer te weten over de werking van adrenaline en oxytocine. Je oefent met mindful bewegen en word je bewust van diverse bevallingshoudingen. Je krijgt een praktisch overzicht van alle oefeningen, inspiratie voor het schrijven van jouw bevallingswensen en je leert bewust kiezen wat jij belangrijk vindt. 

Thema’s
1 Je automatische piloot ontdekken 
2 Hindernissen en de 8 pijlers van mindfulness 
3 Omgaan met pijn en ongemak 
4 Omgaan met stress en angst 
5 Jouw helpende factoren 
6 IJsklontjes oefening 
7 Goed voor jezelf zorgen 
8 Mindful moederschap (na je bevalling)

Achtergrond van de training

Mindful Zwanger& Bevallen is een unieke zwangerschapscursus ontwikkeld door Jolien Lakerveld van MamaMinds. De training heeft mindfulness (MBCT) als basis, aangevuld met elementen uit Compassionate Living (MBCL) en Neurolinguïstisch Programmeren (NLP). De kracht van mindfulness is wetenschappelijk onderzocht. Het blijkt dat mindfulness gunstige effecten heeft voor zowel moeder als de ontwikkeling van het ongeboren kind.

“Een hoge mate van mindfulness als karaktertrek van de moeder tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op de sociaal-emotionele ontwikkeling en het temperament van de baby. Het integreren van mindfulness tijdens de zwangerschap biedt een alternatief voor farmaceutische interventies.” (bron: Heuvel, M. – 2015 – ‘Altered Neurocognitive Functioning in Infants and Young Children Prenatally Exposed to Maternal Anxiety and Mindfulness’, Proefschriftmaken.nl Uitgeverij BOXPress, pp. 168-170)