Wetenschappelijk onderzoek

Mindfulness
Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een reguliere populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook draagt mindfulness bij aan een verandering in de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert.

Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor dat mindfulness toepasbaar is bij een grote verscheidenheid aan problematiek. Verschillende onderzoeken tonen aan dat mindfulness positieve veranderingen teweeg brengt bij een grote hoeveelheid verschillende psychische stoornissen en medische condities. Mindfulness is bij de behandeling van bepaalde problematiek zelfs superieur aan andere behandelmethoden.

Wil je hier meer over lezen?

Er zijn honderden onderzoeken gepubliceerd over de effecten van mindfulness. In onderstaand artikel vind je een overzicht, onderverdeeld naar thema.

Onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness (2010) door Rachel van der Meulen & Rob Brandsma

Compassie
Op de site van de ontwikkelaars van de MBCL training staan een aantal links naar relevante onderzoeken over de effecten van de training.

https://mbcl.nl/over-mbcl/#wetenschappelijk-onderzoek