Wat is een mindfulnesstraining?

Bij een mindfulnesstraining ga je oefenen om meer met gerichte aandacht, in het hier en nu, zonder oordeel te zijn. Maar wat houdt dat nou in?

Zo door de dag heen zijn er veel momenten dat je er niet helemaal ‘bij’ bent. Denk maar eens aan een stukje autorijden waarna je denkt ‘ik ben een heel stuk kwijt!’ of die lekkere zak chips of reep chocola die ‘opeens’ op is…
Ook reageren en denken gaat vaak heel automatisch. Denk maar eens aan een discussie waarbij je sneller reageert dan waarop je eigenlijk zou willen, waardoor je er soms dingen ‘uitfloept’ waar je later spijt van hebt of wanneer je aan het piekeren bent over iets. Het helpt je niet, maar toch gebeurt het je!

Opmerkzaamheid trainen

In deze training ga je oefenen om deze momenten bewuster te beleven en op die manier meer mindfulness, meer opmerkzaamheid in je leven te brengen. Dit doen we door gerichte oefeningen te doen, waarbij je telkens weer terugkeert met je aandacht naar waar je op dat moment wilt zijn. Als je je opmerkzaamheid kan vergroten, heb je meer grip op wat je doet en wat je denkt. Dit maakt dat je vaker bewust keuzes kan maken in plaats van automatisch reageren.

Informele en formele oefeningen

We doen dit met informele oefeningen, oefeningen die je toepast in je dagelijks leven. Oftewel: dingen die je toch al doet, maar dan met meer aandacht gaat doen. Daarnaast doen we formele oefeningen, oefeningen waarbij je echt tijd maakt voor jezelf om ergens te gaan zitten of liggen om een oefening te doen.

Onbekende weg

Een mindfulnesstraining kun je vergelijken met een onbekende weg. Je hebt er nog nooit gereden, dus je weet ook niet hoe de weg precies zal verlopen en hoe het er aan het einde uitziet. Prachtige uitzichten, onverwachts leuke ontmoetingen, maar ook hobbels en scherpe bochten kunnen onderdeel zijn van je reis over deze weg.
Het enige wat je kunt doen bij deze training, is je inzetten. De training zal vast met een aantal hobbels verlopen, maar één ding wat zeker is: wat je erin stopt aan tijd en energie, haal je er ook weer uit. Je doet het dus helemaal zelf.
En hoe ‘jouw finish’ er precies uitziet? Dat weet je pas aan het einde van de reis…